Διημερίδα με θέμα «Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα» (1ο μέρος)

Η διημερίδα με θέμα την υποστήριξη και προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων συνδιοργάνωθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαρτίου 2013, στην Costa Navarino, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στήριξαν οργανωτικά τη διημερίδα.

Συνολικά περισσότεροι από 130 επαγγελματίες και παραγωγοί της Μεσσηνίας παρακολούθησαν τη διημερίδα. Πραγματοποιήθηκαν 28 εισηγήσεις από καθηγητές Πανεπιστημίων, επαγγελματίες και γνώστες των εξαγωγών, προσφέροντας την εμπειρία τους, πολύτιμη ενημέρωση και σημαντικά στοιχεία στους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν στοιχεία και αναλύσεις σχετικά με τη θέση των Ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς και το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι εξαγωγές στην Ε.Ε.. Η διημερίδα περιελάμβανε επίσης την παρουσίαση εξαιρετικά πετυχημένων περιπτώσεων εξαγωγών Ελληνικών προϊόντων.

Εξάλλου, αναλύθηκε η στρατηγική των εξαγωγών που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι εξαγωγείς και η οποία περιλαμβάνει τρόπους επικοινωνίας, κατάλληλα δίκτυα διανομής, αγορές στόχους, χρηματοδότηση, εκτίμηση ρίσκου, καθώς και το ζήτημα των πιστώσεων και πληρωμών.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η εθνική στρατηγική εξαγωγών που περιλαμβάνει τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, την προώθηση των εξαγωγών και την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών.
Οι εργασίες της διημερίδας έκλεισαν με την πραγματοποίηση 240 B2B (business to business) συναντήσεων ανάμεσα σε παραγωγούς και αγοραστές από την Ελλάδα, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με σκοπό το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών.

Κατά τον χαιρετισμό τους ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος καθώς και η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, κ. Βικτωρία Καρέλια, δεσμευτήκαν για μια κοινή προσπάθεια περαιτέρω συνεργασίας με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση της τοπικής κοινωνίας.