Εγκαίνια της μόνιμης συλλογής ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” στον Εκθεσιακό Χώρο του Λ.Ε.Κ.

 
Oλοκληρώθηκε, με την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, ο εκθεσιακός χώρος ελληνικών ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.), ο οποίος εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Το κτίριο, το οποίο παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. από το Δήμο Καλαμάτας υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του ιδίαις δαπάναις, στεγάζει τη συλλογή ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”.

H συλλογή δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και την επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.), κα Βικτωρία Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή. Καρπός της συλλεκτικής προσπάθειας 45 ετών, παραχωρήθηκε στη συνέχεια στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Έκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., το όνομα της συλλέκτριας.

Πρόκειται για μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοΰφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έκανε ο αρχιτέκτονας κ. Θανάσης Κυρατσούς. Την προετοιμασία των εκθεμάτων επιμελήθηκε η ενδυματολόγος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος κα Ιωάννα Παπαντωνίου και ο σκηνογράφος κ. Σταμάτης Ζάννος. Τα επεξηγηματικά κείμενα επιμελήθηκε η συνεργάτιδα του Μουσείου Μπενάκη κα Ξένια Πολίτου, ενώ η κατάταξη των εκθεμάτων έγινε από την λαογράφο καθηγήτρια κα Νάντια Μαχά – Μπιζούμη. Τους φωτισμούς επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικού φωτισμού κα Ελευθερία Ντεκώ.

Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Σάββατο 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
Κυριακή 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 27210-86923 και 27210-86927