Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα «2016»

 
Με τη συμμετοχή άνω των 120 επαγγελματιών και παραγωγών της Μεσσηνίας, καθώς και με 527 B2B συναντήσεις, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διημερίδα ενημέρωσης, υποστήριξης και προώθησης εξαγωγών των μεσσηνιακών αγροτικών προϊόντων, που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Filoxenia με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Περισσότεροι από 120 επαγγελματίες και παραγωγοί της Μεσσηνίας παρακολούθησαν τη διημερίδα. Πραγματοποιήθηκαν δεκατρείς εισηγήσεις. Αγοραστές και γνώστες των εξαγωγών, πρόσφεραν την εμπειρία τους, πολύτιμη ενημέρωση και σημαντικές πρακτικές πληροφορίες στους συμμετέχοντες. Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας έγινε ενημέρωση μεταξύ άλλων για τη βιομηχανία και την οικονομία τόσο του ελαιολάδου όσο και άλλων μεσσηνιακών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, τις διεθνείς τάσεις της αγοράς, το νομικό πλαίσιο εξαγωγών καθώς και τους τρόπους επιτυχημένου branding και marketing. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συσκευασία αγροτικών προϊόντων και αναλύθηκαν προτάσεις για μία επιτυχημένη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Κατά τη διάρκεια της διημερίδας εξαγωγών, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα workshops με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση βασικών θεμάτων σχετικά με τις εξαγωγές. Τα θέματα που αναλύθηκαν αφορούν στα αγροτικά προϊόντα και πως η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε εξωστρεφή επιχείρηση, στο νομικό πλαίσιο εξαγωγών, στη δημιουργία και στο σχεδιασμό συσκευασιών αγροτικών προϊόντων και στο εξαγωγικό marketing.

Τις ενημερωτικές εργασίες της διημερίδας πλαισίωσαν απευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετεχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα συμμετείχαν σε επαγγελματικές συναντήσεις (Β2Β meetings) με αγοραστές από χώρες όπως Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία, όπου είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα (τυποποιημένα- συσκευασμένα δείγματα) που εξάγουν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάποιες από τις εταιρείες, που έλαβαν μέρος, έχουν ήδη προχωρήσει σε κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών.

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια συνεχίζουν έμπρακτα την προσπάθεια, που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της τοπικής κοινωνίας, με σαφή προσανατολισμό την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.